Uni ja mielen hyvinvointi

Uni ja mielen hyvinvointi

– asiantuntijana psykofyysinen fysioterapeutti Hertta Hynninen

Hyvä uni sekä mielen hyvinvointi ovat tärkeitä sekä laajoja hyvinvoinnin teemoja, joihin myös HyvänOlonMessuilla pääset kuulemaan asiantuntijoiden näkemyksiä ja vinkkejä. Keskustelimme psykofyysisen fysioterapeutin Hertta Hynnisen kanssa siitä, millaiset asiat unenlaatua sekä mielen hyvinvointia voivat haastaa tässä ajassa ja miten puolestaan näitä voi tukea arjessa. Kouvolan keskustassa sijaitsevassa Fysioterapia Hertan vastaanottotilassa vallitsi mieltärauhoittava tunnelma kynttilöineen, kun syvennyimme kysymyksiin erityisesti stressistä ja palautumisesta.

Hynnisen mukaan tällä hetkellä etenkin nuorten mielen hyvinvointia haastavat yhteiskunnalliset ja globaalit kriisit sekä niistä johtuva jatkuva epävarmuus ja turvattomuuden tunne. Teknologiaympäristömme luo mahdollisuuden valtavalle informaatiotulvalle, jota voi olla haastavaa tietoisesti rajata. Laitteet myös vievät ison osan työajasta, ja some asettaa nuorille suorituspaineita.

Hermostomme ei ole sopeutunut ärsykkeiden täyttämään nyky-ympäristöömme, toteaa Hynninen. Lisäksi yhteiskunnassamme vallitsee suorituskeskeinen ajattelumalli – jatkuva pyrkimys itsensä kehittämiseen ja tyytymättömyys omaan itseen tässä ja nyt ovat isoja kuormitustekijöitä monelle. Nuoria ohjataan ottamaan vastuuta itsestään jo hyvin nuoresta alkaen ja itsenäistä pärjäämistä korostetaan yhteiskunnan arvomaailmassa.

Hynninen pohtii, että päivien kuluessa suorittaessa ilman pysähtymisen hetkiä, hermosto ajautuu ylivireystilaan, eikä pääse rauhoittumaan edes nukkumaanmennessä. Tästä seuraa monenlaisia unen ja nukahtamisen vaikeuksia. Hermoston tasapainon kannalta olisi tärkeää ottaa päiviin tietoisesti mukaan rauhoittumista ja läsnäolon hetkiä.

Psykofyysisen fysioterapeutin näkökulmasta erityisesti omannäköisten rutiinien luominen luo keholle ja mielelle rauhaa ja lisää turvan tunnetta työn ja sosiaalisten paineiden vastapainoksi. Informaatiotulvalle on hyvä asettaa omat rajat, jotta esimerkiksi kaikki uutiset eivät pääse vaikuttamaan omaan mielenrauhaamme. Säännöllisyys ja lempeys ruokailuissa sekä kehon luonnollisiin sykleihin nojautuva unirytmi tukevat palautumista. Pienet palautumisen hetket jo päivän aikana valmistavat kehoa ja mieltä rauhoittumaan kohti iltaa. Sopiva aktiivisuus päivän aikana edesauttaa luonnollisen väsymyksen syntymistä ja parantaa siten unenlaatua.

Hynninen korostaa myös yksinkertaisuuden merkitystä hyvinvoinnille. Hänen vastaanotollaan on esimerkiksi tyypillistä, että ihminen on ajautunut kaiken muun lisäksi suorittamaan myös omaa terveyttään ja hyvinvointiaan, ja läsnäolo omassa nykytilanteessa on vaikeaa. Läsnäoloa haastaa myös ärsykkeiden loputon määrä, joka aiheuttaa monille keskittymisen vaikeutta sekä vaikeutta pysähtyä vain olemaan ja lepäämään. Tyypillistä on myös asioiden multitaskaaminen ja tehokkuusajattelu, mikä kuormittaa aivojamme huomattavasti.

Kehon kautta on mahdollista päästä tähän hetkeen. Kyky säädellä omia tunteitaan auttaa lisäämään turvan tunnetta tässä ja nyt. Silloin mieli ei askartele jatkuvasti menneessä tai tulevassa, vaan pystymme hyväksymään tilanteemme sellaisena kuin se on – niin haasteet kuin hyvät puoletkin. Hynninen toteaakin, ettei kuormitus ja stressi itse asiassa ole ongelman ydin, mikäli ihminen kykenee itsesäätelyyn, itsensä rajaamiseen ja läsnäoloon. Stressi kuuluu jossain määrin elämään ja voi jopa edesauttaa hyvälaatuista flow-tilaa. Tärkeää on kuitenkin, että tasapaino stressin ja palautumisen välillä säilyy ja ihminen tunnistaa omat voimavaransa.

Yksinkertaisesti on hyvä miettiä, mistä itselle syntyy hyvää mieltä. Voi olla myös hyödyllistä pohtia, mistä oma kuormitus johtuu, ja millaiset asiat toimisivat hyvänä vastapainona sille. Esimerkiksi, jos työ on hyvin fyysistä, vapaa-ajalla voi olla viisasta antaa kehon levätä – tai toisinpäin. Naurujoogaa opiskellut Hynninen muistuttaa myös naurun voimasta ja hyvää tekevistä vaikutuksista – naurun kautta voi avautua yhteys myös muihin kadotettuihin tunteisiin.

Hynniselle itselleen hyvä uni tarkoittaa hyvää toimintakykyä, vireystilaa ja yleistä hyvää olotilaa. Hän kokee hyvän unen koko hyvinvoinnin perustana. Mielen hyvinvointia hän kuvaa niin, että ”kaikille tunteille on tilaa”. Hynninen nostaa esiin tasapainon merkitystä sekä kertoo palautuvansa esimerkiksi teatterissa, livemusiikkia kuunnellen, tunnelmallisissa teehetkissä sekä luonnossa ja erityisesti hiihtoladulla. Aamuteen tai lounaan yhteydessä pöydälle sytytetty kynttilä palauttaa läsnäolevaan hetkeen sekä rauhoittaa mieltä. Tällaisen kiireettömän hetken voi luoda itselleen vaikka viideksi minuutiksi.

Fysioterapeutin puheista välittyy lempeyden ja hyväksymisen merkitys kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille. Kehomme haluaa tulla kuulluksi ja se kertoo meille tarpeistamme. Kehomieliyhteyttä vahvistamalla kehitämme kykyämme itsesäätelyyn, kun taas suorittaessa tunteet monesti ohittuvat. Pysähtyminen, läsnäolo ja huomion siirtäminen hengitykseen antavat keholle ja mielelle tilan vain olla.

Edellinen
Edellinen

Valokuva voimavarana-workshop

Seuraava
Seuraava

HyvänOlonMessujen paneelit